In het weekend van 13 en 14 juli vond het laatste BKKU Camp in Stoke D’abernon in Engeland plaats.
Een evenement waar wij in 2008 voor het eerst naartoe zijn gegaan, samen met Hans Hesselmann, Manon Aben en wijlen Han Fonk. Toen voor Hans die daar seminars ging geven, waarbij Han en ik met name als dummy fungeerden. Die eerste keer smaakte naar meer en sindsdien kwamen wij (Nadine en ik) ieder jaar weer terug. In het begin met zijn tweeën, maar ook met anderen en uiteindelijk met mensen uit onze eigen school.

Het BKKU Camp is altijd een leerzaam en inspirerend trainings weekend geweest. Een weekend waarbij geen plaats was voor ego’s, iedereen was bereid om te leren, elkaar te helpen en ook vooral om gewoon plezier te hebben.

In de beginjaren gaven er voornamelijk instructeurs les met een kenpo achtergrond. Echter gaandeweg, werden ook instructeurs met andere vechtsport achtergronden uitgenodigd. Voor ons altijd een leerzame periode en het heeft voor ons zelfs tot nieuwe vriendschappen geleid.

En nu, na achttien jaar, vond voor de laatste keer het BKKU Camp plaats. Op vrijdag 12 juli vroeg op… Om 6 uur in de ochtend moesten wij met de auto Manon in Utrecht ophalen. Koen en Willem gingen samen rond die tijd met eigen vervoer ook al op pad. Met zijn allen op weg richting Calais. Onderweg kwamen wij elkaar tegen en waren we al helemaal enthousiast voor het weekend dat komen ging. Op tijd op de ferry richting Dover. Vanuit daar nog twee uurtjes rijden naar Cobham. Daar aangekomen hebben we eerst genoten van een lekkere lunch bij Carluccios.

Dit was voor ons een vast ritueel geworden. Een restaurant waar je heerlijk Italiaans kan eten en waar we even lekker bij konden komen van de reis. Na een goede lunch, naar de supermarkt om daar drinken, fruit en eten in te slaan voor het weekend. Het zou een heel heet weekend worden met temperaturen richting de 30 graden! Dus genoeg water inslaan. Einde van de dag gingen we naar het scouting terrein waar ieder jaar het trainings weekend plaats vindt.

Vrijdagavond is er altijd een gezamenlijke training. Een mogelijkheid om deelnemers beter te leren kennen. Er wordt dan een algemene les voor alle niveau’s gegeven.

Op zaterdagochtend, na een goed Engels ontbijt, begonnen de seminars. Een aantal instructeurs waren oude bekenden van ons, aangezien die al eerder op het camp les hebben gegeven. Zo heeft Mats Tverin uit Zweden een seminar gegeven met het terugkerende thema ‘pijn is fijn’ :-).  Combinaties van klemmen, drukpunten en verwurgingen. Mats weet het allemaal tot op de detail uit te leggen.

Daarnaast was Tony Felix ook weer aanwezig om o.a. een seminar over Silat en de praktische toepasbaarheid van Tai Chi te geven. Vooral dat laatste was erg interessant, aangezien daarover veel kennis is verdwenen en de kwaliteit nog wel eens verschilt. Bij Tony zit je daarvoor op de juiste plaats! Een top instructeur met zeer veel ervaring op het gebied van vechtsport.

Ondanks een blessure, gaf Kevin Mills ook seminars. Dit keer meer met de linker arm, aangezien zijn rechter arm geblesseerd was. Dit mocht de pret niet drukken en we werden getrakteerd op technisch kenpo met veel focus op de impact van slagen en blokkeringen zoals we van hem gewend waren. Altijd weer een leerzaam moment.

Tevens was Buddy Morrison uit de USA overgekomen om een seminar te geven. De focus lag op drukpunten… altijd weer een fijne ervaring om te ondergaan. Er kwamen verschillende drukpunten op de armen en benen aan bod. Het was duidelijk dat Buddy Morrison veel ervaring op dit gebied heeft en hij wist ons op een relaxte wijze daar meer kennis mee te laten maken.

Ook was Mikey Wright weer van de partij. Een veelzijdige man met kennis op het gebied van Systema, Tai Chi en trainde onder het Defense Lab systeem. Maar, deze keer gaf hij geen specifieke les daarin. Hij stond er met een speciaal ontwikkeld stootkussen. Dit kussen was aangesloten op een computer en ontworpen om de stootkracht van een persoon te meten. Na uitleg hoe dit werkte werd er door iedereen op het kussen geslagen en de kracht gemeten. Van daaruit werd gekeken hoe de stootkracht nog meer kon worden verbeterd door te kijken naar houding, standen, timing en techniek. Daarna volgde een nieuwe ronde om zo to kijken of de stootkracht was verbeterd.

Andere aanwezige instructeurs waren Anthony Sean Pillage en Tony Bailey. Hier werd ook enig informatie verschaft op het gebied van manieren van blokkeren en het overgaan naar takedowns met diverse klemmen.

Zaterdagavond vindt altijd de bbq plaats! Een heerlijke afronding na een intensieve eerste trainingsdag. Eerst even opfrissen in het hotel en daarna weer terug naar het terrein. Lekker in de open lucht genieten van het eten met een drankje erbij. Gezellig kletsen met anderen en gewoon genieten van het weekend en napraten over de seminars van die dag.

Moe maar voldaan gingen we naar bed om op zondagochtend nog een seminar van Tony Felix te mogen volgen. Een morning workout van stretchen en bewegen, Tai Chi combinerend met Silat. Ook daarin wist Tony weer te laten zien hoe Tai Chi bewegingen in de vechtsport worden gebruikt. Een leerzame en leuke ochtend. Daarna volgden nog lessen van Mats en Mikey.

Zoals altijd ging het weekend weer veel te snel voorbij… Een camp dat ieder jaar met veel enthousiasme door Kevin Mills en Jenni Mills werd georganiseerd. Zij wisten altijd de juiste instructeurs uit te nodigen. Instructeurs met een rijke dosis aan ervaring, heel down to earth en ook altijd met een gezonde dosis humor. Dit samen met studenten die bereid waren om met een open mind te leren, maakte het BKKU Camp tot een uitermate succesvol evenement! Helaas was dit het laatste BKKU Camp dat in deze vorm werd gegeven. Mooi om deze laatste keer af te sluiten met een paar van onze studenten en samen met Manon Aben, aangezien zij ook die eerste keer in 2008 erbij was. Hans Hesselmann kon helaas op het laatste moment niet mee en werd gemist, maar we hebben genoten ook voor hem. Han Fonk is helaas begin dit jaar overleden, het was helemaal perfect als hij hier nu ook bij was geweest… Maar helaas mocht dat niet meer zo zijn. Hij was er zeker in onze gedachten bij…

Kevin en Jenni hebben aangegeven dat dit format stopt, maar er zal zeker een nieuw evenement komen, en wel in 2020! Wellicht een ander format, maar wij weten nu al dat dit ook weer een super evenement gaat worden en kijken er nu al naar uit!