Opbouw van de les

Een American Kenpo les wordt eerst met de groet geopend. Vervolgens vindt er een warming up plaats. Een warming up dient ervoor om je lichaam op te warmen voor de les die komen gaat. Tevens helpt een warming up ook om jezelf mentaal voor te bereiden op de les. Even de beslommeringen van de dag vergeten. Een warming up is niet altijd maar een uitputtingsslag. Wij hebben de voorkeur om de warming up aan te laten sluiten op de les. Dat betekent coordinatieve bewegingen (niet te complex), stoot combinaties, dribbelen met de voeten, de basics in de warming up gebruiken.

Vervolgens zullen wij na de warming up vaak een algemeen thema aansnijden. Dit kan een bepaald principe of concept zijn om vervolgens de technieken te benutten voor de uitleg van het principe. In tweetallen traint men met elkaar, waarbij de sfeer altijd erg goed is. Er wordt serieus getraind, maar ook met een glimlach en plezier. Plezier bevordert namelijk het leereffect.

Op een bepaald moment zullen wij de groepen indelen op niveau. Dan kan op de eigen stof worden getraind, waarbij wij langs lopen om tips en uitleg geven. Het kan ook zo zijn dat andere zwarte banders een groepje onder hun hoede nemen. Op deze wijze krijg je ook weer een breder perspectief.
Per niveau leer je een bepaalde hoeveelheid technieken en vormen en sets. Daarbij zullen wij bij de technieken ook wel eens van het standaard model afwijken en je andere opties laten ervaren. Dit wordt grafting binnen American Kenpo genoemd.

Banden systeem

American Kenpo maakt net als bijvoorbeeld Judo gebruik van een banden systeem. Je begint met gele band en kan zo via andere kleuren doorgroeien naar zwart 1ste dan. In zwart is het vervolgens mogelijk verschillende dan graden te halen, waarbij op een bepaald moment ook meer geldt wat je zelf aan de vechtsport teruggeeft. Denk aan een eigen school beginnen.

In onderstaande afbeeldingen staan alle bandkleuren per niveau vermeld. In zwart zijn er ook nog titels gekoppeld aan de dan graad. Dit is een specifiek kenmerk dat vanuit Amerika terugkomt, waar veelal titels worden gebruikt.

Geschiedenis van American Kenpo

American Kenpo is een gestructureerd systeem, waarbij voor ieder niveau een bepaalde hoeveelheid technieken, vormen en sets getraind worden. De grondlegger van het American Kenpo is Edmund Kealoha Parker (1931 – 1990), een Hawaiiaan met een zeer vooruitstrevende visie. Ed Parker werd regelmatig de “vader van het Amerikaans karate” genoemd. Hij is geboren in Hawaii waar hij traditioneel kenpo leerde van William Chow (naast al getraind te hebben in boksen en judo). Al snel merkte hij dat veel van de traditionele bewegingingen in de moderne maatschappij voor zelfverdediging niet meer effectief en toepasbaar waren. Dat werd de basis van de verdere ontwikkeling van American Kenpo. Men kan echter tegenwoordig zeggen dat verschillende technieken ook nu 30 jaar na zijn dood alweer in steen gebijteld zijn. Dat is een van de redenen dat wij bij UMAS de technieken als een hulpmiddel zien en zodra het basismodel is getraind, men ook de techniek verder kan aanpassen. Dit was ook een van de belangrijkste principes van Ed Parker, dat de vechtsport aangepast moet worden aan het individu.

Alle termen in deze vechtsport zijn in het engels, wat het aanleren vereenvoudigt. Tevens zal je ervaren dat eerder aangeleerde technieken op een volgend niveau op een andere wijze terugkomen. Zo trajn je dat een binnenwaarts block ook gebruikt kan worden als hamerslag of voor het overstrekken van het elleboog gewricht.

Edmund Kealoha Parker (1931 – 1990)

Ed Parker is ook de grondlegger van de fameuze Internationals die elk jaar in Long Beach, Californie werden gehouden. De eerste vondt plaats in 1964. Het idee erachter was om naast een groot toernooi ook andere vechtsporten in het voetlicht te zetten. De eerste Internationals in 1964 was bijvoorbeeld het moment dat Bruce Lee bekend werd bij een groter publiek in Amerika en hij via Ed Parker toegang kreeg tot mensen in de film industrie.

Bruce Lee en Ed Parker.

Ed Parker was daarnaast ook goed bevriend met Elvis Presley en fungeerde meermaals als zijn bodyguard bij verschillende optredens in Amerika. ElvisPresley was ook een grote promoter van de vechtsport en liedt dit onder andere blijken door de Kenpo Crest op zijn gitaar te plakken.

Elvis Presley met Ed Parker.

American Kenpo in Nederland

Ed Parker overleed helaas te vroeg in december 1990 aan een hartaanval, slechts 59 jaar oud. Echter in de jaren dat hij leefde heeft hij het American Kenpo wereldwijd weten te verspreiden. In Nederland heeft Hans Hesselmann het American Kenpo onder de aandacht gebracht. Na jaren in Shaolin Kenpo getraind te hebben, vond hij een mogelijkheid om begin jaren 80 een seminar van Ed Parker in Duitsland bij te wonen. Hans had al vaker over Ed Parker gelezen (let op jaren 80 was er nog geen internet) en dit seminar maakte zoveel indruk op hem, dat hij besloot om zich geheel op American Kenpo te focussen.

Ed Parker en Hans Hesselmann.

Ieder weekend rijdend naar Willich in Duitsland om bij Rainer Schulte te trainen. Rainer was toen de representative voor American Kenpo op het vaste land van Europa. Hans Hesselmann is begonnen met een kenpo school in Utrecht, die uiteindelijk zijn weg vond naar Jansveld in Utrecht. Daar begon hij fulltime met het runnen van zijn dojo. Voornamelijk lessen in American Kenpo, maar daarnaast is Hans ook de grondlegger van het Ninjitsu in Nederland, dat hij direct bij grootmeester Masaaki Hatsumi in Japan heeft getraind. Vanuit de school van Hans Hesselmann zijn vele zwarte banders voortgekomen. Sommigen van hen zijn weer een verdere weg binnen de vechtsport gegaan, anderen hebben hun eigen school opgezet om het American Kenpo te mogen onderrichten. Zonder Hans Hesselmann zou het American Kenpo hier in Nederland (en deels in Belgie) niet verder verspreid zijn geraakt. Daarnaast zijn wij mede dankzij Hans in aanraking gekomen met andere instructeurs in Engeland en zo indirect op het pad van bijvoorbeeld Millers Martial Arts gekomen.

BKKU Camp 2009 in Engeland. Van links naar rechts: Wes Idol, Hans Hesselmann, Mr. Pick, Nadine Leemeijer, Michael Woudstra, Kevin Mills.

Leraren

Michael Woudstra
Michael WoudstraAmerican Kenpo | Millers Martial Arts | AMOK!
Passie voor vechtsport en dit delen met anderen. Mensen zelfvertrouwen geven en grenzen durven verleggen.

LMA gecertificeerd (Leraar Martial Arts)

Zet die eerste stap!

Werk aan je eigen ontwikkeling en wordt lid van UMAS.