In het weekend van 5 en 6 februari werd weer het jaarlijkse AMOK seminar gehouden in Amsterdam! Tom Sotis is de grondlegger van het AMOK (knife fighting) en als basis wordt het werken met messen onderwezen. Tom Sotis heeft een rijke ervaring, zowel theorie als ook praktijk, op het gebied van verdedigen en aanvallen met een mes. Ik ging voor de tweede keer naar dit seminar in Amsterdam. De aller eerste keer dat ik Tom Sotis mee maakte was tijdens het Europese IKC Kenpo tournooi in Madrid, Spanje in 2001. Ik was toen al onder de indruk van de ‘no nonsens’ informatie die je krijgt. Geen ‘fancy’ stuff tegen een mes, alleen praktische hulpmiddelen.
Op zaterdag gaf Tom uitleg in hoe je iemand die wat van je wilt op afstand moet houden. Welke positie neem je aan, wat zeg je verbaal, wat doen zijn armen, etc… Volgende stap was het verdedigen tegen een mes, waarbij ook de intensiteit van de aanval werd bekeken.
De zondag stond geheel in het teken van grondwerk in combinatie met een mes (een plek waar je dus echt niet wilt zijn en zo snel mogelijk op twee benen moet komen). Het ging om afstand maken tussen jou en je tegenstander, ook wanneer iemand op je ligt. De basis posities van het grondwerk werden onder de loep genomen. De tweede dag was erg zwaar, maar o zo leerzaam. Een zeer geslaagd weekend en ik kijk alweer uit naar het volgende seminar. In de tussentijd wordt het aangeleerde verder uitgediept en verbeterd.

Michael Woudstra

Michael & Tom Sotis