In Kenpo Karate heb je het principe ‘with’ of te wel ‘met’. Wat betekent ‘with nu precies? De bewegingen die je uitvoert, wil je zo efficient mogelijk laten verlopen om bijvoorbeeld meer kracht te generen. Wat daarbij helpt is om ‘with’ te gebruiken.

Als voorbeeld:

Je stapt in een linker neutral bow. Er komt een directe stoot op je gezicht af en die blokkeer je met een linker inward block. Om nu extra kracht in je block te genereren moet je ervoor zorgen dat het moment van settelen in je stand tegelijk is met je inward block. Je draait, zakt in je neutrale boog en tegelijk draait en zakt je inward block naar de juiste positie tegen de stoot. Je setteld in je stand met je inward block.

In de meeste dingen die je traint wordt ‘with’ gebruikt. Denk aan korte vorm 1, waarbij 1 arm het block uitvoert en tegelijkertijd de andere arm op de heup komt. Weer gebruikmakend van ‘with’.

Maar het is niet alleen in de fysieke bewegingen dat ‘with’ wordt gebruikt. Ook het synchroniseren van je ademhaling met je bewegingen is van belang. Op het moment dat je een blok of stoot uitvoert, wil je synchroon uitademen, zodat je extra kracht in je bewegingen genereert. Dus dan gaan alweer meer factoren meespelen.

In al je technieken, vormen, maar ook je basics gebruik je ‘with’. Zelfs in de groet aan het begin en einde van de les. Hoe meer je je hiervan bewust bent, hoe efficienter, sneller en krachtiger je bewegingen worden, terwijl het je minder energie kost..